کتاب فرضیه خوشبختی
خلاصهای از آنچه در کتاب فرضیه خوشبختی خواهید خواند:
باید چهکار کنم، چطور باید زندگی کنم و به چه انسانی تبدیل شوم؟ خیلی از ما چنین سؤالهایی را میپرسیم و البته در شکل فعلی زندگی مدرن مجبور نیستیم برای پیداکردن جوابهایشان راه دوری برویم.
برای درک این موضوع بسیاری از آثار خرد کهن را مطالعه کردم. بیشتر آنها هم به ۳ خاستگاه بزرگ تفکر کلاسیک جهان تعلق داشتند: هندوستان (مثل اوپانیشاد،بهاگاواد گیتا و گفتههای بودا)، چین (گزیدههای ادبی کنفسیوس، کتاب تائو ت چینگ، نوشتههای منگ تسو و فیلسوفان دیگر) و فرهنگهای مدیترانهای (عهد عتیق و عهد جدید، فلسفۀ یونان و روم و قرآن).
همینطور آثار متنوع دیگری از فلسفه و ادبیات مطالعه کردم که مربوط به پانصد سال اخیر بودند. به محض پیدا کردن یک ادعای روانشناسی، آن را یادداشت میکردم. از بیانیهای در مورد طبیعت انسان گرفته تا کارکرد مغز یا قلب.
هر وقت هم نظریهای پیدا کردهام .به چشم یک نظریۀ برتر احتمالی به آن نگاه کردهام. در این بین، بهجای تهیۀ فهرستی قاعدهمند از ۱۰ نظریۀ روانشناسی انسانی فراگیر در همۀ دورهها. به این نتیجه رسیدم. که پیوستگی بسیار مهمتر از تناوب است.
میخواستم دربارۀ مجموعهای ازنظریهها بنویسم که با هم سازگارند.دربارۀ اینکه چطور نوع بشر میتواند در زندگیاش شادی و معنا را بیابد.
کمک به آدمها برای یافتن شادی و معنا .دقیقا هدف شاخهای نوظهور از روانشناسی مثبتگراست. اتفاقا من هم در همان شاخه فعالیت میکنم.
بنابراین این کتاب به نوعی دربارۀ خاستگاه روانشناسی مثبتگرا در خرد کهن و کاربردهای امروزی این نوع روانشناسی است. از قضا دربارۀ تحقیقات آن دسته از دانشمندان صحبت میکنم. که خودشان را به عنوان روانشناس مثبتگرا قبول نداشتهاند. بههرحال ۱۰ نظریۀ کهن و تنوع عظیمی از یافتههای تحقیق مدرن را بیرون کشیدهام.
هدفم این بود که در حد توان بهترین داستان را دربارۀ عوامل شکوفایی انسان و آن دسته از موانع خوب زیستن که سر راه خودمان قرار میدهیم، تعریف کنم.
ساختار کتاب فرضیه خوشبختی
این کتاب دربارهی ۱۰ تا نظریهی برتر است. هر فصل تلاشی است برای مزه کردن یک نظریه که تعدادی از تمدنهای دنیا آن را کشف کردهاند. همینطور این کتاب .دربارۀ زیر سؤال بردن آن نظریههاست.با چیزهایی که امروزه از تحقیق .علمی دستگیرمان شده است. البته درسهایی را هم از آن نظریهها بیرون میکشیم که هنوز هم در زندگیهای امروزی کاربرد دارند.
داستان با این ارزیابی شروع می شود که ذهن انسان چطور کار می کند؛ البته این ارزیابی کامل نیست، صرفا دو حقیقت باستانی را بیان می کنیم.
اولین حقیقت، نظریۀ بنیادین این کتاب است.ذهن به بخش هایی تقسیم شده که گاهی با هم در تضادند. مثل فیل سواری که پشت یک فیل است، خودآگاهی هم به عنوان بخش استدلالگر ذهن، روی کارهای فیل کنترل محدودی دارد. امروزه ما دلیل این تقسیمبندیها را میدانیم و راههایی بلدیم که به فیلسوار و فیل کمک کند در قالب یک تیم بهتر عمل کنند.
نظریۀ دوم همان گفتۀ شکسپیر است، دربارۀ اینکه چطور «تفکر این تقسیمبندی را ایجاد میکند…» اما امروزه میتوانیم این نظریۀ کهن را با توضیح این قضیه بهبود ببخشیم که چرا ذهن اغلب مردم بهنوعی بر دیدن تهدیدها و درگیرشدن با نگرانیهای بیمورد پافشاری میکند.
گام دوم در این داستان این است. که زندگی اجتماعیمان را ارزیابی کنیم .این ارزیابی هم کامل نیست. فقط دو حقیقت معروفی را بیان میکنم. یکی از آنها قانون طلایی است. رفتار متقابل مهمترین ابزار برای کنار آمدن با آدمهاست.
حال برای این سؤال آمادهایم: شادی از کجا میآید؟ فرضیههای خوشبختی متفاوتی وجود دارد. یکی اینکه خوشبختی و شادی وقتی حاصل میشود که به خواستهتان دست پیدا کنید، ولی همه میدانیم و تحقیقات هم ثابت کرده که این شادی زودگذر است.
یک نظریۀ امیدوارکنندهتر این است که خوشبختی و شادی از درون میآید و با تلاش برای همسو کردن دنیا با خواستههای خودمان حاصل نمیشود. این نظریه در دنیای باستان فراگیر بود؛ بودا در هندوستان و فیلسوفان رواقی در یونان و روم باستان، مردم را نصیحت میکردند که وابستگیهای عاطفیشان را به آدمها و اتفاقهای پیشبینی نشدنی و کنترل نشدنی از بین ببرند.
کتاب فرضیه خوشبختی
آنها توصیه میکردند که به جای آن نگرش پذیرا را پرورش بدهند. این نظریۀ کهن ارزش توجه دارد. قطعا این درست است که معمولا تغییر ذهنتان پاسخ کارآمدتری برای درماندگی است تا تغییر دنیا.
با وجود این، شواهدی برای اشتباه بودن نسخۀ دوم فرضیۀ خوشبختی ارائه میکنم. تحقیقات اخیر نشان میدهند چیزهایی هستند که ارزش جنگیدن دارند؛ بعضی از وضعیتهای بیرونی زندگی میتوانند شما را برای مدت طولنیتری شاد کنند.
یکی از این وضعیتها خویشاوندی است، یعنی همان پیوندهایی که ایجاد میکنیم. ما به پیوند با دیگران نیاز داریم. تحقیقی را ارائه میکنم که نشان میدهد عشق از کجا میآید،چرا عشق آتشین همیشه آخرش سرد میشود و چه نوع عشقی «حقیقی» است.
یشنهاد میکنم فرضیۀ بودا و رواقیون دربارۀ شادی اینگونه اصلاح شود: شادی هم از درون و هم از بیرون میآید.
قدم بعدی برای شکوفا شدن در این داستان بررسی وضعیت رشد و پیشرفت انسان است. همۀ ما شنیدهایم چیزی که ما را نکشد قویترمان میکند، ولی این نوعی سادهانگاری بیشازحد خطرناک است.
بسیاری از چیزهایی که شما را نمیکشد آسیبی وارد میکند که اثرش یک عمر بهجا میماند. تحقیقات اخیر دربارۀ «رشد پس از سانحه» آشکار میکند که آدمها کی و چرا از مواجهه با بدبختی رشد میکنند. همینطور بیان میکند.چگونه خودتان را برای ضربۀ روحی آماده کنید .یا بعد از رخ دادنش چطور با آن کنار بیایید.
همۀ ما تأکید بر پرورش فضیلت در خودمان را بارها شنیدهایم، آنهم با این استدلال که خود فضیلت پاداش خودش است، اما اینهم نوعی سادهانگاری بیشازحد است. نشان میدهم که چطور مفاهیم فضیلت و اخلاقیات طی چند قرن تغییر کرد و محدود شد، و نیز چطور ممکن است نظریههای باستانی دربارۀ پیشرفت فضیلت و اخلاقیات در زمانۀ ما امیدبخش باشند.
همچنین نشان میدهم چطور روانشناسی مثبتگرا با ارائۀ شیوهای برای «تشخیص» و توسعۀ فضیلتها و نقطه قوتهایتان، سرآغازی برای ادای دین به این امید است.
درباره نویسنده کتاب، جاناتان هایت
جاناتان هایت استادیار روانشناسی دانشگاه ویرجینیاست. جاناتان بنیانهای احساسی اخلاق و تنوع اخلاق در فرهنگهای مختلف را بررسی میکند؛ فرهنگ لیبرالها و محافظهکاران از جملهی آنهاست. او کمک ویراستار کتاب شکوفایی نیز بوده که عنوان فرعیاش روانشناسی مثبتگرا و زندگی باکیفیت است. جاناتان ساکن شارلوتس ویل درویرجینیاست.
مهم: ویراســت اول کتــاب (تــا چــاپ چهــارم،) بــا لحــن محــاورهای بــود ولــی اغلــب خواننـدگان خوششـان نیامـد. کتـاب را بـه حالـت معیـار در آوردیـم و ممنونیـم کـه بهمـان بازخـورد دادیـد و اشـتباهمان را گوشـزد کردیـد. امیدواریـم چـاپ جدیـد لـذت خوانــدن کتــاب را برایتــان دوچنــدان کنــد.
اطلاعات کتاب :
یادداشت ناشر
مقدمه) خرد بیشازحد
فصل ۱) خود تقسیمشده
فصل۲) تغییر دادن تصمیم
فصل3) رفتار متقابل آمیخته با انتقام
فصل۴) خطاهای دیگران
فصل ۵) در جستوجوی خوشبختی
فصل۶) عشق و وابستگی
فصل ۷) فواید بدبختی
فصل ۸) برکت نیکوکاری
فصل۹) اُلوهیت باخدا یا بیخدا
فصل۱۰) شادی از تعامل میآید
فصل۱۱) نتیجهگیری: در تعادل
فرضیه خوشبختی
جاناتان هایت, ساناز فرشیدفر (مترجم)
یافتن حقیقت مدرن در خرد باستان
ابعاد 14 × 21 سانتیمتر
۲۹۶ صفحه
نویسنده: جاناتان هایت
ساناز فرشیدفر (مترجم)
قیمت: 65000 تومان
نقد و بررسیها
هنوز بررسیای ثبت نشده است.